Endodontologie

Behandelingen

Endodontologie of endodontie staat beter bekend als een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling. Heeft u een ontstoken tand of kies die pijn veroorzaakt? Onze ervaren tandarts voert een zenuwbehandeling uit wanneer het tandweefsel in uw tand of kies ontstoken is. U wordt verdoofd, zodat de behandeling pijnloos verloopt.

  • Ervaren team van specialisten: endodontologie door deskundige tandarts
  • Pijnloze endodontologie of zenuwbehandeling
  • Ruime openingstijden: ook op zaterdag geopend

Heeft u gevoelige tanden, pijn bij het eten van zoete, koude en warme voedingsmiddelen of zenuwpijn? Wij helpen u graag op onze locatie in Rotterdam of Den Haag.

Klachten

In uw tanden en kiezen bevinden zich wortelkanalen die bestaat uit bindweefsel, bloedvaten en zenuwen. Indien een van deze wortelkanalen gaat ontsteken, verwijdert de tandarts het weefsel in de tand of kies om de pijn te verhelpen. Bij een ontsteking in uw gebit kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Hevige kiespijn
  • Aanhoudende pijn bij het nuttigen van zoete, koude en warme voedingsmiddelen
  • Spontane pijn in uw tand of kies, waardoor u ’s nachts zelfs wakker wordt
  • De pijn straalt uit naar uw kaak, oor of andere tanden

Wat is endodontologie?

Endodontologie omvat het uitvoeren van een zenuwbehandeling om het ontstoken tandweefsel te verwijderen, zodat u geen pijn meer heeft. De tandarts maakt een röntgenfoto om uit te zoeken waar de ontsteking zich bevindt. Voordat de tandarts u behandelt krijgt u een verdoving, zodat u geen pijn voelt tijdens de behandeling.

“U hoeft niet bang te zijn dat endodontologie pijn doet: de tandarts verdooft uw mond voordat hij de zenuwbehandeling uitvoert. U voelt tijdens de behandeling geen pijn.”

De tandarts opent uw tand of kies aan de bovenkant en verwijdert het ontstoken of dode weefsel uit uw tand. Hij maakt de holte in uw tand schoon met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof. Er mag geen ontstoken weefsel achterblijven. Zodra de holte gereinigd is vult de tandarts deze met rubberen viltjes. Hij werkt de tand af met een vulling.

Kosten van endodontologie

De kosten voor een zenuwbehandeling worden landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.  Lees meer over de kosten van een behandeling voor endodontologie.

E01 Wortelkanaalbehandeling consult € 20,44
E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult € 37,65
E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal € 96,81
E14 Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen € 139,84
E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen € 182,87
E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen € 225,90

Vergoeding van endodontologie

Bent u jonger dan 18 jaar, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten van endodontologie. Indien u 18 jaar of ouder bent dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling. Voor meer informatie over de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.

Ervaringen van onze cliënten

“Je wordt erg vriendelijk te woord gestaan, ze nemen alle tijd voor je, ik werd goed geholpen, erg goede uitleg. Ze stellen de mensen heel erg op hun gemak.”

“Vandaag gebeld voor een afspraak, kon dezelfde dag nog terecht. Behandeling is pijnloos en snel verlopen. Ben heel tevreden met deze tandarts.”

“Een hele fijne ervaring met de TandProtheek, ontzettend deskundig en zeer vriendelijk personeel. Echt een aanrader. Als ik een cijfer zou kunnen geven geef ik een 10 met een griffel.”

Na de behandeling

U kunt na de zenuwbehandeling last hebben van napijn. Heeft de tandarts geen medicatie voorgeschreven, dan kunt u paracetamol of ibuprofen nemen. Wij raden u aan om contact op te nemen met De TandProtheek via 070 359 9995 wanneer de pijn langer dan een week aanhoudt. Mogelijk hebt u dan een doorverwijzing naar een gespecialiseerde endodontoloog nodig.

Doorverwijzing naar de endodontoloog

“Een endodontoloog is een tandarts met een specialisatie in ontstekingen aan het gebit en het verhelpen van de klachten middels zenuwbehandelingen.”

Alle tandartsen in onze praktijk zijn deskundig in het uitvoeren van algemene tandheelkundige behandelingen en voeren daarnaast zelf zenuwbehandelingen uit. Soms wordt de pijn niet verholpen door een wortelkanaalbehandeling. Dan verwijzen we u door naar een deskundige endodontoloog die gespecialiseerd is in zenuwbehandelingen. Deze specialisten richten zich uitsluitend op endodontologie, pijnbestrijding en het verhelpen van ontstekingen in het gebit.

Afspraak maken voor endodontologie

Voor overige vragen over een wortelkanaalbehandeling kunt u terecht bij de tandarts van de TandProtheek. U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier.