Frameprotheses

Behandelingen

Een frameprothese is een gedeeltelijk kunstgebit, ook wel bekend als een partiële prothese. Een frameprothese is een vervanging van een aantal tanden of kiezen en is dus een is dus een goede oplossing wanneer een deel van uw gebit beschadigd is. Het voordeel is ook dat u de prothese gemakkelijk uit de mond kunt nemen om te reinigen. Kronen, bruggen en implantaten kunnen dit niet.

De tandprotheticus van de TandProtheek kan u adviseren of een frameprothese voor uw gebit mogelijk is. Neem hiervoor contact met ons op via de contactpagina.

De behandeling voor een frameprothese

Elk gebit is anders, de tandarts of de tandprotheticus zal dus ook een behandeling adviseren op basis van uw gebit. Over het algemeen doorloopt een behandeling voor een frameprothese echter vaak dezelfde stappen:

Een afdruk van uw gebit

Allereerst maakt de tandarts of de tandprotheticus een afdruk van uw gebit, dit gebeurt met een afdruklepel. Door het speciale afdrukmateriaal in de lepel ontstaat een mal van uw gebit. De afdruk wordt later gevuld met gips. De tandprotheticus gebruikt deze gipsafdruk om de frameprothese op maat te maken. 

Kleur en vorm van het gebit

Door de gipsafdruk past de frameprothese goed in uw gebit. De tanden en kiezen die in de prothese geplaatst worden moet alleen ook passen binnen het geheel. Om te zorgen dat dit het geval is worden de ontbrekende tanden uitgezocht op kleur en vorm. Hiermee zorgen we ervoor dat het niet opvalt dat u een frameprothese draagt.

Het plaatsen van de gebitsprothese

Wanneer de prothese gereed is wordt deze geplaatst. Een frameprothese kan verankerd worden aan een kroon of een implantaat, ook is het mogelijk om de frameprothese vast te maken aan uw tanden door middel van haakjes.

Na de plaatsing van het gebit

Enkele dagen na de plaatsing van de frameprothese is het belangrijk dat u een afspraak inplant met de tandarts. Tijdens deze afspraak controleert hij of de pasvorm van de prothese nog goed zit. Vaak moeten mensen vlak na de plaatsing nog wennen aan de prothese, dit is volkomen normaal en gaat vaak vanzelf over.

Na de eerste controle van de pasvorm controleert de tandarts de prothese bij uw halfjaarlijkse controle.

De kosten van een frameprothese

De kosten voor het maken en plaatsen van een frameprothese kunnen erg uiteenlopen, dit heeft te maken met het aantal tanden of kiezen waaruit de frameprothese bestaat. De kosten van een frameprothese liggen meestal tussen de €600 en €900. Indien u hiervoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten is eventueel vergoeding door uw zorgverzekeraar mogelijk.

Voor overige vragen over frameprotheses kunt u terecht bij de tandarts of de tandprotheticus van de TandProtheek. U kunt contact met ons opnemen via de contactpagina.