Kronen en bruggen

Behandelingen

Wanneer een tand of kies door een vulling is verzwakt, er een stukje is afgebroken of esthetisch niet meer mooi is, dan kan besloten worden om deze te vervangen door een kroon. Een kroon zorgt ervoor dat je tand of kies behouden blijft. Mis je een tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat worden geplaatst.

De behandeling Kroon laten plaatsen

De oorspronkelijke tand of kies wordt geslepen, zodat er ruimte vrij komt om de kroon te plaatsen. Hierna wordt er een afdruk van de geslepen tand gemaakt door met een afdruklepel door te happen, zodat een duplicaat van uw geslepen tand kan worden gemaakt. In het laboratorium wordt de kroon of brug vervaardigd die na enkele weken in de mond wordt vastgezet. In de tussenliggende periode wordt er een noodkroon geplaatst om de geslepen tand te beschermen.

Kroon bij de tandarts

Bekijk in dit filmpje hoe het plaatsen van een kroon in zijn werk gaat.

Kosten van kronen en bruggen in 2020

De kosten voor een kroon bedragen ongeveer € 500 per tand of kies, bij een brug betaalt u ook voor het aantal tanden of kiezen. Vanuit de basisverzekering wordt dit niet vergoed, tenzij u jonger bent dan 18 jaar. Indien u een aanvullende verzekering heeft kan dit wel vergoed worden.

Dit is een voorbeeld van de kosten voor het plaatsen van een kroon:

Beschrijving Prestatiecode Aantal Kosten
Geleidings-, infiltratie- en/of
Intraligamentaire verdoving
A10 2 € 29,16
Kleine röntgenfoto X10 1 € 16,33
Opbouw plastisch materiaal R31 1 € 58,31
Kroon R24 1 € 256,55
Techniekkosten kroon R24 1 verschilt*
Totaal € 360,35 excl. techniekkosten

*Voor de kroon zelf worden alleen de inkoopkosten gerekend. Dit is afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit.
Bij behandelingen van boven de € 250 geven wij altijd een begroting met een indicatie van de kosten.

Kroon onderhouden

Het is erg belangrijk dat een kroon goed wordt onderhouden door deze regelmatig schoon te maken met een zachte tandenborstel. Een goed onderhouden kroon gaat dan minstens 10 jaar mee.

Kroon afgebroken of uitgevallen?

Als een kroon afbreekt is dat meestal vanwege een ongelukje, zoals ergens te hard op gebeten. Ook kan de kroon hierdoor los komen te zitten en zelfs uitvallen. Mocht dit bij u het geval zijn, neem dan contact op met uw tandarts in Rotterdam of in Den Haag. Neem de uitgevallen kroon mee naar uw afspraak bij de tandarts.

Afspraak maken kroon laten zetten?

Vul het inschrijfformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om een eerste afspraak in te plannen.