Wortelkanaalbehandeling

Behandelingen

Wortelkanaalbehandeling / zenuwbehandeling

De mondzorg in Nederland is erop gericht uw natuurlijke gebit zoveel mogelijk te behouden. Dat betekent dat er niet zomaar een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd of dat de tandarts zonder goede reden uw kies gaat trekken. Er wordt eerst altijd een röntgenfoto gemaakt die vervolgens wordt beoordeeld door de tandarts. Die maakt een prognose of de tand of kies behouden kan worden, wellicht getrokken moet worden of dat er een wortelkanaalbehandeling nodig is. Een wortelkanaalbehandeling is overigens hetzelfde als een zenuwbehandeling of een endodontologische behandeling.

Kosten van een wortelkanaalbehandeling

Hoe duur een zenuwbehandeling is, is sterk afhankelijk van de complexiteit van de ontsteking en het aantal wortels dat behandeld moet worden. De kosten van een behandeling kunnen daarom sterk variëren, maar liggen meestal tussen de €300 en €800.*

*Deze prijzen zijn een indicatie en kunnen per patiënt verschillen. Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Vergoeding van een wortelkanaalbehandeling

Bent u jonger dan 18 jaar, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten van wortelkanaalbehandeling. Indien u 18 jaar of ouder bent dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling. Voor meer informatie over de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.

Contact opnemen Rotterdam / Den Haag

Maak een afspraak bij de TandProtheek Rotterdam of Den Haag.

0104654450 – 0703599995

 

Symptomen ontstoken wortelkanaal

De pijnklachten die ontstaan bij een wortelkanaalontsteking zijn niet altijd duidelijk. U kunt last hebben van gevoelige tanden en/of kiezen of juist een heftige pijn ervaren. Een ontsteking geneest helaas niet vanzelf. Het is dan ook belangrijk dat u bij dergelijke klachten van uw tandweefsel langsgaat bij uw tandarts. Neem contact op met de praktijk wanneer u één of meerdere symptomen herkent:

Klachten eerste stadium:

  • Gevoelig gebit
  • Kloppende pijn in tand of kies
  • Pijnklachten in tand of kies bij dichtbijten

Klachten later stadium:

  • Spontaan heftige pijn
  • Vorming van pus op ontstoken plek
  • Pijnuitstraling naar kaak, wang of oor

 

Behandeling ontstoken wortelkanaal

Tijdens een wortelkanaal-  of zenuwbehandeling wordt de zenuw van uw tand of kies verwijderd. Voordat de behandeling kan worden uitgevoerd, moet er eerst een röntgenfoto worden gemaakt van de tand of kies waarvan de kanalen zijn ontstoken. Daarna wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld en bespreekt de tandarts met u de verschillende behandelopties. Dan wordt er een vervolgafspraak ingepland voor de wortelkanaalbehandeling die bestaat uit de volgende stappen:

  1. U krijgt een plaatselijke verdoving.
  2. De tandarts maakt een opening in uw tand of kies met een klein boortje.
  3. Dan verwijdert de tandarts het ontstoken en/of afgestorven tandweefsel uit de wortelkanalen met een speciale vijl.
  4. Vervolgens wordt uw tand- of kiesholte schoongespoeld met een desinfecterend middel.
  5. Daarna worden de wortelkanalen gevuld met speciaal vulmateriaal.
  6. Tot slot wordt er een vulling geplaatst over de behandelde tand of kies.

Een kroon na een wortelkanaalbehandeling?

Wanneer uw tand of kies een zenuwbehandeling heeft ondergaan, is het soms aan te raden daar een kroon op te plaatsen. De wortelkanaalbehandeling heeft namelijk een verzwakkend effect op de behandelde tand of kies. Bovendien is de tand of kies waarin de kanaalbehandeling nodig is, vaak al eerder gevuld geweest, wat die specifieke plek in uw gebit ook zwakker maakt.

Verticale breuk

Een verticale breuk na een wortelkanaalbehandeling kan voorkomen worden door een kroon.

Wortelkanaalbehandeling onder een bestaande kroon

Er zijn ook wortelkanaalbehandelingen mogelijk indien u reeds een kroon heeft op uw tand of kies. In dat geval bekijkt de tandarts of de kroon losgemaakt moet worden, of dat er door de kroon een gaatje wordt gemaakt voor verdere behandeling. In de meeste gevallen wordt er in zo een situatie doorverwezen naar een endodontoloog, dat is een specialist voor wortelkanaalbehandelingen.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Het is volledig afhankelijk van de complexiteit van de problematiek en het aantal wortels van uw tand of kies, hoe lang een wortelkanaalbehandeling gaat duren. Daarnaast kan de tandarts tevens besluiten dat een zenuwbehandeling verspreid wordt over meerdere afspraken. De tandarts kan in een enkel geval ook besluiten dat eerst een antibioticakuur nodig is, alvorens de wortelkanaalbehandeling kan worden uitgevoerd.

De risico’s van een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is over het algemeen niet gevaarlijk en verloopt normaliter voorspoedig. Dat neemt echter niet weg dat een wortelkanaalbehandeling wel een medische ingreep is en er altijd een complicatie kan optreden, hoe uitzonderlijk ook.

Na een wortelkanaalbehandeling

U kunt na de behandeling enkele dagen napijn ervaren, dit is normaal. De pijn voelt u met name bij het dichtbijten van uw tanden en/of kiezen. In sommige gevallen is de ontsteking dermate groot, dat het herstel langer kan duren en de klachten enkele weken of zelfs nog maanden aanwezig blijven. Milde pijn hoort bij een normaal genezingsproces. Neem in het geval van blijvende pijn en klachten echter altijd contact op met uw tandarts.

 

Wortelpuntontsteking

 Een wortelpuntontsteking is een ontsteking in de wortelpunt van een (voor)tand of kies. Deze ontsteking kan zeer pijnlijk zijn, maar dit is niet altijd het geval. Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. Als de infectie niet wordt behandeld kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen gedeeltelijk verloren gaan. Het is dan ook noodzakelijk dat u een wortelpuntontsteking laat behandelen.

Symptomen wortelpuntontsteking

De symptomen of klachten die u kunt ervaren bij een wortelpuntontsteking zijn onder andere:

  • Een zeurende pijn, die verergert als u drukt of tikt tegen de tand die ontstoken is.
  • Een zwelling van uw kaak of wang.
  • Een puistje of bultje, ook wel een fistel genaamd, is zichtbaar op uw tandvlees. De fistel ontstaat op de plek waar de ontsteking van de tand of kies zit. Het is pus dat vanuit de tand of kies, via het puskanaal, naar buiten doorbreekt op uw tandvlees.
  • Een vieze smaak in uw mond, veroorzaakt door ontstekingsvocht/pus dat vrijkomt uit de fistel.

Het komt ook voor dat patiënten helemaal geen last hebben van de wortelpuntontsteking.

Oorzaken wortelpuntontsteking

De twee meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een wortelpuntontsteking zijn de volgende:

  • Een langdurige bacteriële infectie die begint met een gaatje in uw tand of kies. Indien het gaatje niet behandeld wordt kunnen bacteriën het tandglazuur binnendringen, uiteindelijk tot in de wortelpunt. Die veroorzaken daar een ontsteking. Dit kan ook voorkomen onder een kroon.
  • Na een wortelkanaalbehandeling kan ook een wortelpuntontsteking ontstaan. De tandarts heeft de afgestorven zenuw verwijderd en het hele wortelkanaal is schoongemaakt en opgevuld. Het is echter niet altijd mogelijk om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken, bijvoorbeeld door afwijkende vormen van het wortelkanaal. Er kan dan een wortelpuntontsteking ontstaan, zelfs nog lange tijd na de wortelkanaalbehandeling.

Behandeling wortelpuntontsteking

Voor de behandeling van een wortelpuntontsteking is speciale apparatuur en deskundigheid nodig. Uw eigen tandarts kan u om deze reden doorverwijzen naar een endodontoloog of kaakchirurg. De behandelaar kan in een enkel geval besluiten dat eerst een antibioticakuur nodig is, alvorens de behandeling kan worden uitgevoerd.

Tijdens de behandeling wordt onder plaatselijke verdoving een sneetje in het tandvlees gemaakt en wordt de wortelpunt met een boortje weggehaald.

Een alternatieve behandeling bij een wortelpuntontsteking is het trekken van uw tand of kies. Samen met uw tandarts kunt u bespreken of uw tand of kies te vervangen is door bijvoorbeeld een brug of een implantaat. Het is niet mogelijk een wortelpuntontsteking natuurlijk te genezen.

Na de behandeling van een wortelpuntontsteking

Na de behandeling kunt u een iets gezwollen gelaat krijgen, de wond kan wat nabloeden en u kunt nog pijn ervaren. Napijn heeft u gemiddeld nog een week na de behandeling en de pijn wordt met de dag minder. U kunt tegen de pijn een pijnstiller innemen zoals voorgeschreven door de endodontoloog of kaakchirurg. Daarnaast is een goede mondhygiëne na een behandeling erg belangrijk. Indien u klachten blijft houden na een week, dient u contact op te nemen met de behandelaar.