Wortelkanaalbehandeling

Behandelingen

Wij voeren een wortelkanaalbehandeling uit wanneer het wortelkanaal in uw tand of kies ontstoken is. U wordt verdoofd tijdens deze behandeling, zodat deze pijnloos verloopt. Met ons gehele team zorgen wij dat uw gebit gezond wordt en blijft. Bij de tandarts van De Tand Protheek kunt u daarnaast terecht voor algehele tandheelkunde en diverse specialisaties.

  • Ervaren team van specialisten: vakbekwame tandarts en mondhygiënist
  • Zorg op maat: totaalpakket voor al uw mondzorg
  • Ruime openingstijden: ook op zaterdag geopend

Wortelkanaalontsteking

Hevige kiespijn kan de aanleiding zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Binnen in de tanden en kiezen bevindt zich een levend gedeelte (het wortelkanaal) bestaande uit bindweefsel, bloedvaten en zenuwen. Wanneer dit gedeelte van uw tand of kies gaat ontsteken, kan de tandarts de zenuw verwijderen om de pijn te stoppen. Ook bij een ontsteking in het kaakbot rond de wortel kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Hiermee voorkomt u dat de ontsteking erger wordt en dus nog meer pijn gaat doen. Maak een afspraak via telefoonnummer 070 359 9995 of via praktijk@detandprotheek.nl.

Behandeling

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, heeft als doel om het ontstoken tandweefsel te verwijderen en zodoende de pijn te behandelen. Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit de volgende stappen:

  • De tand of kies wordt geopend  om tot het wortelkanaal te komen.
  • Het ontstoken weefsel verwijderen dat binnenin de tand zit
  • De tand of kies opvullen

Kosten van een wortelkanaalbehandeling

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Hieronder vindt u de meest voorkomende kosten van wortelkanaalbehandelingen. In de tariefbeschikking van de NZA vindt u alle kosten voor tandheelkundige behandelingen. De tandarts zal in uw specifieke geval uitleg geven over de kosten.

Verdoving

Veel mensen zijn bang dat een wortelkanaalbehandeling pijn doet. Maar dat is helemaal niet nodig! U wordt voor de behandeling verdoofd, zodat u niets voelt. Voordat de tandarts begint met de behandeling controleert hij of u niets voelt, zodat hij eventueel extra verdoving kan geven als dat nodig is.

“Een wortelkanaalbehandeling wordt volledig pijnloos uitgevoerd. De verdoving voorkomt dat u pijn voelt tijdens de behandeling.”

Na de behandeling

Het is mogelijk dat u na de wortelkanaalbehandeling wat last heeft van napijn. Houdt de pijn langer dan een week aan, neem dan contact op met de praktijk via 070 359 9995. Wanneer de tandarts pijnstillers of een antibioticakuur heeft voorgeschreven, gebruikt u deze om de pijn te onderdrukken. Een antibioticakuur dient u altijd af te maken, ook als de pijn over is. Indien de tandarts geen medicatie heeft voorgeschreven kunt u paracetamol of ibuprofen nemen.

Vergoeding van een wortelkanaalbehandeling

Indien u jonger dan 18 jaar bent vergoedt uw zorgverzekeraar de wortelkanaalbehandeling. Bent u 18 jaar of ouder, dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten voor de (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Contact opnemen

Voor overige vragen over een wortelkanaalbehandeling kunt u terecht bij de tandarts van de Tand Protheek. U kunt bij ons terecht op onze locatie in Rotterdam of Den Haag.