Vullingen

Rotterdam
Den Haag

Hoe gaatjes ontstaan (Engels)

Heeft u last van gaatjes, een vorm van tandbederf, dan gaat u naar De Tand Protheek om het te laten vullen. Wij plaatsen deskundig en pijnloos een vulling. U kunt bij ons terecht voor al uw tandheelkundige behandelingen. Kwaliteit is voor ons van groot belang. Met ons team van specialisten zorgen wij dat uw gebit gezond en mooi blijft of wordt!

  • Allround tandheelkundige zorg met diverse specialisaties
  • Tandheelkundige zorg op maat door vakbekwame tandartsen
  • Ruime openingstijden: op zaterdag geopend

Cariës

Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak aanwezig is op de tanden of kiezen. Deze tandplak tast het tandweefsel aan, waardoor er tandbederf ontstaat. In het begin voelt u niets van het gaatje, maar wanneer het gaatje zich ontwikkelt richting de tandzenuw, zal het pijn gaan doen. Vooral bij zoet, maar soms ook bij warm en koud eten is uw tand gevoelig.

Primaire cariës

Wanneer u voor het eerst een gaatje in uw tand heeft, noemen we dat primaire cariës. Dit ontstaat door slecht poetsen of het nuttigen van veel zoete en zure voedingsmiddelen. Met een goede mondhygiëne voorkomt u gaatjes. Poets tweemaal per dag uw tanden en gebruik regelmatig tandenstokers, ragers en flossdraad om de ruimtes tussen uw tanden te reinigen. Beperk het aantal eetmomenten inclusief tussendoortjes tot zeven per dag, zodat u uw gebit de kans geeft om te herstellen van de schadelijke suikers en zuren.

Secundaire cariës

Een gaatje dat ontstaat onder of naast een vulling valt onder de noemer secundaire cariës. Er komt een vulling naast de bestaande vulling of de bestaande vulling moet vervangen worden door een nieuwe, zodat de tandarts het nieuw ontstane gaatje kan vullen.

Behandeling

Heeft u een gaatje in uw tand of kies, dan boort de tandarts het aangetaste gedeelte weg. Zo kan het tandbederf geen schade meer aanrichten aan uw gebit. De tandarts maakt uw tand schoon en droog, zodat hij de tand of kies kan vullen. Bij De Tand Protheek werken we met witte vullingen (composiet). De vulling heeft een witte kleur, waardoor deze nauwelijks opvalt. De tandarts brengt eerst een laagje lijm aan in de tand. De lijm wordt uitgehard met een blauwe lamp, waarna de tandarts de vulling in de vorm van een pasta in het gaatje plaatst. Ook de vulling harden we uit met een blauwe lamp. Indien nodig werkt de tandarts de vulling bij met een boortje, zodat deze de juiste vorm krijgt.

Verdoving

Bij de meeste vullingen gebruiken wij een verdoving. Indien u zelf graag verdoving wilt voordat de tandarts een vulling plaatst, kunt u dit bij ons aangeven. Wij verdoven u dan voor de behandeling.

Cariës voorkomen

Heeft u een gaatje gehad en wilt u dit voortaan voorkomen, dan is het verstandig om uw gebit goed schoon te houden en niet te veel zure en zoete voedingsmiddelen te nuttigen. Ook is het raadzaam om periodiek een afspraak in te plannen bij onze tandarts of mondhygiënist.

Afspraak maken voor het plaatsen van een vulling

Heeft u vragen over het plaatsen van een vulling of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan direct contact met ons op via het telefoonnummer 070 359 9995 of via praktijk@detandprotheek.nl.

Bel nu:
Rotterdam
Den Haag